jak zrobić ciasto na gofry

Gofry są to pyszne i chrupiące wafle, które wypieka się w urządzeniu nazywanym gofrownicą. Gofrownica nadaje waflom pewien charakterystyczny kształt, którym może być kwadrat, prostokąt, koło lub serduszko. Gofry posiadają na swojej powierzchni specyficzną kratownicę, która jest powodowana poprzez wypiek ich w gofrownicy. Z całą pewnością wiele osób zastanawia się jak zrobić ciasto na gofry.

Zrobienie ciasta na gofry nie jest sprawą trudną, jednakże należy znać odpowiednie składniki, a także ich proporcje. Podstawowe składniki ciasta na gofry to mąka, mleko oraz jajka, a także olej. Do ciasta dodaje się także cukier, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Mleko oraz mąkę dodaje się w proporcji jeden do jeden, czyli na jedną szklankę mąki jedna szklanka mleka, na dwie szklanki mąki dwie szklanki mleka. Do tego dodaje się w odpowiednich proporcjach olej, jajka, cukier oraz proszek do pieczenia.

Podstawowy przepis na gofry posiada następujące proporcje: dwie szklanki mąki, dwie szklanki mleka, dwa jajka o średniej wielkości, pięć łyżek oleju rzepakowego lub rozpuszczonego masła, łyżeczkę proszku do pieczenia, dwie łyżki cukru, a także ewentualnie niewielki dodatek cukru waniliowego. W przypadku wypiekania wytrawnych gofrów można pominąć dodatek cukru i cukru waniliowego. Jak już zostało wcześniej wspomniane, gofry należy wypiekać w specjalnym urządzeniu do tego służącym, które nazywane jest gofrownicą.

Przed pieczeniem należy odpowiednio nagrzać urządzenie i dopiero można zacząć wykonywać wszystkie czynności związane z pieczeniem. Ciasto na powierzchnię gofrownicy należy rozprowadzić dużą łyżką bardzo cienko. W innym przypadku mogą one być za grube i nie dopiec się w całości, czyli być surowe.

Po nałożeniu ciasta należy zamknąć urządzenie i poczekać aż surowe ciasto ulegnie upieczeniu. Nie należy wyjmować wafli zbyt szybko, ponieważ mogą być one niedopieczone. Nie należy również wyjmować ich zbyt późno, ponieważ w tym przypadku będą za bardzo spieczone i mogą ulec przypaleniu.

Optymalny czas pieczenia pojedynczego gofra wynosi około trzy minuty, jednakże ma na to wpływ moc posiadanej gofrownicy. Im jest ona większa tym szybciej gofry będą się dopiekać.

Po upieczeniu gorącego gofra należy umieścić na kratce w celu jego schłodzenia. Następnie można nałożyć na niego różnego rodzaju dodatki, zarówno na słodko, jak i wytrawne. Szczególnie polecane są gofry na słodko ze świeżymi owocami oraz bitą śmietaną. Jednakże równie dobrze smakują one z cukrem pudrem lub dżemem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here